فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 61 (بهار 1400)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 61 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره قاسمی، حسین صبوری*، حسین حسینی مقدم، عباس بیابانی، محمدجواد شیخ زاده صفحات 1-16

    شناسایی ژن های مرتبط با تحمل به تنش ها و مکانیسم های تحمل به آن ها یک عامل مهم برای ایجاد مقاومت در گیاهان است. به همین منظور؛ آزمایشی با استفاده از 99 ژنوتیپ برنج در سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط غرقاب و تنش خشکی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1397 اجرا شد. در شرایط غرقاب در طول دوره رشد گیاه آبیاری انجام شد. برای اعمال تنش خشکی، آبیاری از مرحله سه برگی قطع شد. با توجه به منحنی رطوبت، میزان تنش 2 درصد رطوبت وزنی معادل 55/0- مگا پاسکل تخمین زده شد. صفات ارزیابی شده در هر دو شرایط کشت تفاوت معنی داری با هم داشتند. تجزیه ارتباط اطلاعات به دست آمده از آزمایش های مولکولی و بررسی های فنوتیپی در شرایط غرقاب نشان دهنده این موضوع بود که از میان آلل ها، آلل RM129A با وزن تر ساقه و طول ریشه و آلل RM129G با وزن تر ریشه و عرض بزرگ ترین برگ و آلل RM129B با وزن خشک ریشه و طول بزرگ ترین برگ و آلل RM1029I با وزن خشک ساقه و طول بزرگ ترین برگ و در شرایط تنش خشکی آلل RM1029G با وزن خشک ساقه ، حجم ریشه و تعداد ریشه دارای بیش ترین ارتباط با صفت های مورد ارزیابی در آزمایش بودند. پرایمر RM1029 یکی از پرایمر های مهم در مرحله گیاهچه شناسایی شد. از نتایج حاصل از این پژوهش می توان در جهت افزایش تحمل به خشکی ارقام برنج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، تجزیه ارتباط، تنش خشکی، تنوع ژنتیکی، گیاهچه
  • زهرا طالب زاده، راهله رهباریان*، محبت نداف، حمید سبحانیان صفحات 17-26

    هدف از این پژوهش بررسی برهمکنش کلرید سدیم با کروم بر صفات رویشی، فیزیولوژیکی و جذب و تجمع سدیم و کروم در ریشه و اندام های هوایی خرفه می باشد. بمنظور بررسی آن، در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 4 سطح شوری (0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از کلرید سدیم هر 4 روز از طریق آبیاری و 5 سطح کروم (0، 7، 14، 21 و 28 میلی گرم بر کیلو گرم وزن خشک خاک) در شرایط گلدانی آزمایش انجام شد و قبل از کشت بذر در خاک با افزایش دی کرومات پتاسیم به خاک سطوح مختلف تیمار کروم تهیه شد. سدیم ریشه و بخش های هوایی، طول ریشه و ساقه، قطر و سطح ریشه، شاخص سبزینگی، فاکتور انتقال و تجمع زیستی پس از 60 روز از کشت آنها اندازه گیری و سنجش شدند. نتایج نشان داد افزایش سطوح مختلف شوری با افزایش معنی داری محتوای سدیم و کروم ریشه، بخش های هوایی و فاکتور تجمع زیستی همراه بود. بیشترین میزان کروم، سدیم و فاکتور تجمع زیستی در سطوح شوری 12 دسی زیمنس بر متر و کروم 28 میلی گرم بر کیلو گرم مشاهده گردید. برهمکنش شوری و کروم معنی دار بود.  با افزایش شوری میزان فاکتور انتقال ریشه گیاه روند افزایشی نشان داد و با افزایش کروم فاکتور انتقال کاهش یافت. طول، قطر و سطح ریشه و طول ساقه و شاخص سبزینگی کاهش معنی داری در گیاهان تحت تیمار کروم و شوری نشان داد. تنش ترکیبی سطح بالای کروم و شوری، باعث کاهش بیشتر غلظت و تجمع مواد معدنی نسبت به دو تنش به تنهایی شد. اگرچه شوری و کروم سبب کاهش رشد گیاه خرفه شد اما بنظر می رسد با انباشتگی مقادیر قابل توجه سدیم و کروم در ریشه از انتقال بیش از حد آنها به اندام هوایی و کاهش بیشتر رشد جلوگیری می شود.

    کلیدواژگان: تجمع زیستی، خرفه، سدیم، شوری، کروم، Portulaca oleracea
  • محمدعلی رضایی، حسین عجم نوروزی، مهرعلی محمود جانلو، حسن مدرس زاده* صفحات 27-44
    بررسی کاربرد مغذی ها و توازن مطلوب میان عناصر و غلظت ترکیبات قابل جذب مورد توجه پژوهشگران علوم زیستی و کشاورزی قرار دارد. در این پژوهش اثر منابع تامین نیتروژن در چهار سطح شامل: 100 درصد اوره، نانوکود کلات ازت، کود بیولوژیک پانارومیکس و 50 درصد اوره + 50 درصد کود بیولوژیک پانارومیکس و منابع تامین روی در 3 سطح: عدم مصرف روی، سولفات روی و نانوکود کلات روی و اثرات متقابل منابع تامین این دو عنصر بر فیزیولوژی و عملکرد گیاه گندم (Triticum aestivum L.) بررسی شد. این تحقیق با روش اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و 12 تیمار در مزرعه شخصی واقع در شمال شهر جلین واقع در 3 کیلومتری شرق گرگان، در سال زراعی 97-96 انجام شد. نتایج نشان داد صفات مورد بررسی تحت تاثیر منابع تامین نیتروژن و اثر متقابل منابع تامین این دو عنصر قرار گرفت، اما از نظر منابع تامین روی اختلاف معنی داری نداشتند. در تیمارهای منابع تامین نیتروژن، بیشترین میزان سطح و تعداد برگ، ارتفاع گیاه، کلروفیل b و مجموع کلروفیل (a+b)، نیترات ردوکتاز و عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه مربوط به تیمارهای 100 درصد اوره و 50 درصد اوره +50 درصد کود بیولوژیک بود. در تیمارهای اثر متقابل، بیشترین میزان پرولین در تیمار 100 درصد کود بیولوژیک + نانوکلات روی مشاهده شد و در تیمارهایی که با افزایش میزان پرولین همراه بود، افزایشی در میزان قندهای محلول و گلایسین بتایین صورت نگرفت. بالاترین میزان فعالیت نیترات ردوکتاز و مقدار کلروفیل a و کلروفیل (a+b) و نیز بالاترین میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در تیمار 100 درصد اوره + سولفات روی مشاهده گردید. نتایج نشان داد عملکرد بالای گندم در این تیمار تابعی از رفتار فیزیولوژیکی گیاه بوده و نشان دهنده برهم کنش مثبت بین عنصر نیتروژن و روی می باشد.
    کلیدواژگان: منابع نیتروژن، منابع روی، شاخص های فیزیولوژیکی، صفات مورفولوژیکی، عملکرد، گندم
  • فاطمه محمودی، نفیسه مهدی نژاد*، براتعلی فاخری، احمد احمدیان صفحات 45-63

    به منظور بررسی تاثیر نانو ذرات نقره و وزن بنه بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک زعفران تحت شرایط اقلیمی منطقه سیستان آزمایشی در روستای دادی واقع در بخش تیمور آباد شهرستان هامون به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و 3 تکرار بر دو وزن مختلف بنه زعفران (شامل کمتر از 8 گرم و بیشتر از 8 گرم) و دو غلظت تیمار نانو نقره (صفر وppm 50) طی دو سال متوالی، 1393 تا 1395 انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمار نانو ذرات نقره در هر دو سال تاثیر معنی دار بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی داشته و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین تاثیر تیمار وزن بنه نیز بر تمامی صفات در طی این دو سال در بنه های بزرگتر از 8 گرم معنی دار شد. نتایج حاصل از تجزیه صفات کمی و رنگ زعفران به روش HPLCنشان داد که در سال های اول و دوم رنگیزه، طعم و عطر زعفران در نمونه ای که به محلول نانو ذرات نقره آغشته شده بود افزایش قابل ملاحظه ای نسبت به نمونه شاهد داشت. مقایسات نشان داد که در نمونه های بیشتر از 8 گرم افزایش صفات نسبت به نمونه های کوچک تر معنی دار بود. نتایج این تحقیق نشان می هد که بنه گیاه زعفران با اندازه مطلوب درصورتی که در شرایط محیطی گرم و خشک تحت تاثیر محلول نانو نقره با غلظت های مناسب قرار گیرد می توان شاهد افزایش صفات کمی و کیفی و حتی بهبود صفات اقتصادی در این گیاه بود.

    کلیدواژگان: بنه، پیکروکروسین، سافرانال، کروسین، کروستین
  • ندا عبادی، رئوف سید شریفی*، حامد نریمانی، راضیه خلیل زاده صفحات 64-79

    به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی و کاربرد میکوریزا و ازتوباکتر بر مولفه های پرشدن دانه، محتوای کلروفیل و عملکرد دانه جو دیم رقم سهند، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در روستای ویند کلخوران اردبیل انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح آبیاری (عدم آبیاری یا زراعت دیم، آبیاری تکمیلی در 50 درصد مراحل آبستنی و سنبله دهی) و کاربرد کودهای زیستی در چهار سطح (عدم کاربرد کودهای زیستی به عنوان شاهد، کاربرد قارچ میکوریزا، ازتوباکتر، کاربرد توام ازتوباکتر و قارچ میکوریزا) بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین محتوای کلروفیلa ،b ، کارتنویید، کلروفیل کل، فلورسانس حداکثر، فلورسانس متغیر و عملکرد کوانتومی، طول دوره پر شدن دانه و حداکثر وزن دانه در آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی با کاربرد توام قارچ میکوریزا و ازتوباکتر، و کم ترین مقادیر این صفات در شرایط دیم و بدون کاربرد کودهای زیستی به‏دست آمد. بیش ترین سرعت پر شدن دانه در شرایط دیم بدون کاربرد کودهای زیستی و کم ترین آن در شرایط آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی با کاربرد قارچ میکوریزا به دست آمد. آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی با کاربرد توام میکوریزا و ازتوباکتر عملکرد دانه را 87/29 درصد در مقایسه با عدم کاربرد کودهای زیستی تحت شرایط دیم افزایش داد. بر اساس نتایج، به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و آبیاری تکمیلی می تواند به واسطه بهبود کلروفیل و مولفه های پر شدن دانه، عملکرد جو دیم را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: فلورسانس کلروفیل، رنگدانه های فتوسنتزی، سرعت پر شدن دانه، کود های زیستی
  • زهرا بور، قاسم علی پاراد*، سید محسن حسینی، احسان قنبری صفحات 80-93
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رشد، صفات ریختی، تغییرات فیزیولوژیکی و فعالیت برخی از آنزیم های آنتی اکسیدانی نهال های یکساله توسکا ییلاقی (Alnus subcordata C. A. Mey) تلقیح یافته با قارچ میکوریزی ریزوفاگوس ایریگولاریس (Rhizophagus irregularis) تحت تاثیر تنش کم آبی در شرایط گلخانه ای طی یک دوره 70 روزه انجام گرفت. آزمایش در دو سطح تلقیحی (شاهد یا عدم تلقیح و قارچ میکوریز R. irregularis) و دو سطح آبیاری در حد ظرفیت مزرعه (شاهد) و آبیاری به میزان 30 درصد ظرفیت مزرعه (کم آبی) در طرحی کاملا تصادفی با چهار تیمار و 10 تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری در سطح 99 درصد سبب کاهش اندازه مشخصه های ریختی و فیزیولوژیکی نهال های توسکا ییلاقی شد، حال آنکه کلیه فعالیت های آنزیمی مورد اندازه گیری تحت تنش کم آبی افزایش یافت. اگرچه مشخصه های ریختی نظیر رویش ارتفاعی و قطری، طول ریشه، سطح برگ و زیتوده برگ، ساقه، ریشه و کل تحت تاثیر تلقیح قارچ میکوریز  R. irregularis به خاک نهال های توسکا ییلاقی در تیمار شاهد افزایش 35-20 درصدی معنی داری نشان داد اما اضافه شدن قارچ میکوریز به خاک تیمار تنش کم آبی به ترتیب باعث بهبود 55، 40، 46، 47، 37، 35، 50 و 37 درصدی مشخصه های مذکور شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که نرخ فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق و پتانسیل آبی برگ تحت تاثیر کم آبی به ترتیب 57، 54، 53 و 65 درصد کاهش یافت حال آنکه افزودن قارچ میکوریز  R. irregularisبه خاک سبب بهبود مشخصه های مذکور شد. همچنین در سطح کم آبی، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز، سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز نسبت به نهال های ظرفیت مزرعه افزایش معنی داری یافت در حالی که افزودن قارچ میکوریز به خاک در شرایط کم آبی سبب تعدیل اثرات مخرب کم آبی گردید. برآیند نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تلقیح قارچ میکوریز R. Irregularisمی تواند با بهبود مشخصه های فیزیولوژیکی و آنزیم های آنتی اکسیدانی، بردباری نهال های توسکا ییلاقی را به کم آبی در سال اول افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پتانسیل آبی، فعالیت های آنتی اکسیدانی، زیتوده کل، ظرفیت مزرعه، نرخ فتوسنتز
  • فاطمه باقری، مهراب یادگاری* صفحات 94-105
    از آنجا که کمیت و کیفیت مواد موثره گیاهان دارویی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و محیطی قرار دارد، این پژوهش به منظور بررسی تغییرات اقلیم و مراحل فنولوژیکی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه مریم گلی سوری (Salviasyriaca L.) از تیره  نعناع در بهار سال 1397 انجام گردید تا مناسب ترین مرحله رویشی و بهترین منطقه رشد معرفی گردد. طرح آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت طرح فاکتوریل دو عامله مراحل فنولوژیکی (مراحل رشد رویشی، ابتدای رشد زایشی و گلدهی کامل) و مناطق (شهرکرد، کوهرنگ و لردگان) واقع در استان چهارمحال و بختیاری با سه تکرار بود. بعد از آماده سازی نمونه ها، اسانس گیری توسط کلونجر صورت گرفت. اسانس گیاهان مورد نظر پس از آماده سازی، جهت شناسایی ترکیبات به دستگاه GC/MS تزریق گردید. نتایج بدست آمده نشان دهنده اثر معنی دار مراحل فنولوژیکی و مناطق بر ترکیبات اسانس بود. بیشترین ترکیبات موثره اسانس در گیاه مریم گلی سوری، شامل سیس- توژان (4/31- 9/23 درصد)، کامفور (7/19- 4/16 درصد)، ترانس- توژان (5/11- 8/8 درصد)، 1، 8- سینیول (1/12- 43/8 درصد) بود. در اغلب موارد، ترکیبات عمده اسانس و نیز محتوای اسانس در منطقه کوهرنگ و در مرحله ابتدای رشد زایشی بدست آمد. بیشترین میزان ترکیبات معطر مانند آلفا/بتا-پینن (گروه مونوترپن های هیدروکربنه) و کاریوفیلن (سزکویی ترپن هیدروکربنه) در اسانس گیاهان مریم گلی سوری در مرحله ابتدای رشد زایشی به دست آمد. با تغییر مناطق از سردسیر (کوهرنگ) روبه گرمسیر (لردگان)، میزان ترکیبات معطر موجود در اسانس مانند آلفا- پینن و لیمونن از گروه مونوترپن های هیدروکربنه کاهش، ولی ترکیبات سزکویی ترپن مانند کاریوفیلن افزایش یافت.  توصیه می شود در جهت استحصال مواد معطر بیشتر در این گیاه در مرحله ابتدای رشد زایشی و در مناطق سردسیر اقدام به بهره برداری نمود.
    کلیدواژگان: سیس- توژان، گیاه دارویی، مرحله رویشی، مرحله زایشی
  • مرتضی سام دلیری، مرتضی مبلغی، ساناز سلیمان پور*، امیرعباس موسوی میرکلائی صفحات 106-118

    به منظور بررسی صفات مورفولوژیک و عملکرد ذرت رقم 704 سینگل کراس تحت تاثیر محلول پاشی مواد تنظیم کننده های رشد و تنش خشکی در استان اصفهان آزمایشی در دو سال زراعی به صورت مجزا در قالب اسپلیت پلات با 3 تکرار به اجرا درآمد. تیمار اصلی شامل تنش خشکی در 3 سطح شاهد، تنش ملایم و تنش شدید (به ترتیب آبیاری بر اساس 100، 85 و 70 درصد نیاز آبی ذرت)، و تیمار فرعی محلول پاشی شامل تیمار محلول پاشی آب مقطر به عنوان شاهد، کود نانو روی (دو گرم در یک لیتر آب)، سالیسیلیک اسید (5 میلی مولار)، آبسزیک اسید (100 میکرومولار)، جیبرلین (100 پی پی ام) بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد اثر سال بر عملکرد بیولوژیک، پروتئین خام و عملکردعلوفه تر معنی دار شد. تیمارهای تنش های خشکی و تیمارهای محلول پاشی بر صفات شاخص سطح برگ، شاخص کلروفیل، عملکرد بیولوژیک، پروتئین خام و عملکرد علوفه تر معنی دار گردید. بیشترین عملکرد علوفه تر با 44/90 تن در هکتار در تیمار آبیاری کامل با سالیسیلیک اسید حاصل شد. تیمار سالیسیلیک اسید منجر به افزایش عملکرد علوفه تر تحت شرایط آبیاری کامل گردید، همچنین تیمار سالیسیلیک اسید به ترتیب باعث کاهش خسارت 27 و 9 درصدی در تیمارهای تنش ملایم و تنش شدید گشت. با توجه به نتایج آزمایش و بررسی روند رشد محصول استفاده از تیمار سالیسیلیک اسید طی سه دوره محلول پاشی در سه مرحله هشت برگی، غلاف دوگانه و در قبل از ظهور تاسل، توانست میزان خسارت تنش خشکی به عملکرد علوفه تر را کاهش داده و برای شرایط مشابه با آزمایش حاضر قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، آبسیزیک اسید، شاخص کلروفیل، پروتئین خام، جیبرلین
|
  • Bahareh Ghasemi, Hossein Sabouri *, Hossein Hosseini Moghaddam, Abbas Biabani, MohamadJavad Shykh Zadeh Pages 1-16

    Identification of genes related to stresses tolerance and mechanisms of tolerance is an important factor for developing tolerant plants. For this purpose, an experiment was conducted based on completely random design with three replications with 99 rice genotypes under flooding and drought stress at Gonbad Kavous University in 2018. To apply drought stress, irrigation was stopped at the three-leaf stage. According to the humidity curve, the stress level of 2% by weight moisture was estimated to be -0.55 MPa. Significant differences were detected between traits in both conditions. The result of association analysis of molecular and phenotype studies under flooding condition revealed that among the alleles, the RM129A allele with stem fresh weight and root length, the RM129G allele with root fresh weight and the width of the largest leaf, the RM129B allele with root dry weight and the length of the largest leaf, the RM1029I allele with stem dry weight and the length of the largest leaf, and under the drought condition, the RM1029G allele with stem dry weight, root volume, and the number of roots were maximally associated with the relevant traits under study. RM1029 was recognized as one of the most important primers at the seedling stage. The results of this research can be used to increase drought tolerance in rice varieties.

    Keywords: Association analysis, Drought stress, Genetic variation, Rice, seedling
  • Zahra Talebzadeh, Rahele Rahbarian *, Mohabat Nadaf, Hamid Sobhanian Pages 17-26

    The aim of this study was to investigate interaction of sodium chloride with chromium on vegetative, and physiological traits, uptake, and accumulation of sodium and chromium in roots and shoots of portulaca oleracea. In a completely randomized design with 3 replications, 4 salinity levels (0, 4, 8, 12 dsm-1) using sodium chloride every 4 days through irrigation water and five levels of chromium (0, 7, 14, 21, 28 mgkg-1 of dry soil weight) were applied in a pot experiment. Different levels of chromium treatment were prepared before sowing the seeds by adding potassium dichromate to the soil. The amounts of root chromium and shoots were measured by the atomic absorption spectrometry. Sodium contents of roots and shoots, root and stem length, root diameter and surface, greenness index, transfer factor, and bioaccumulation were measured after 60 days of cultivation. Results showed that an increase in different salinity level was associated with a significant increase in sodium and chromium content of roots, shoots and bioaccumulation factor. The highest amount of chromium, sodium, and bioaccumulation factor were observed at salinity levels of 12 dsm-1 and 28 mgkg-1. The interaction between salinity and chromium was significant. With an increase in the salinity level, the amount of plant root transfer factor showed an increasing trend and with increasing chromium, the transfer factor decreased. Root length, diameter, and surface as well as stem length and greenery index showed a significant decrease in plants treated with chromium and salinity. The combined effect of high levels of chromium and salinity led to a further reduction in the concentration and accumulation of minerals compared to each stress alone. Although salinity and chromium reduced the growth of portulaca oleracea, it seems that accumulation of significant amounts of sodium and chromium in the roots, prevents their excessive transfer to the shoots and further reduction in plant growth.

    Keywords: Bioaccumulation, chromium, Portulaca oleracea, salt, sodium
  • Mohammadali Rezaei, Hossein Ajamnorozi, Mehrali Mahmoudjanlo, Hassan Modares Zadeh * Pages 27-44
    The study of use of nutrients and the optimal balance between nutrients and concentrations of absorbable compounds has always attracted the attention of researchers in biological and agricultural sciences. In this research, effects of four levels of Nitrogen sources (100 % urea, nano-chelate nitrogen, 100% Panaromix biologic fertilizer, and 50% urea + 50 % Panaromix biologic fertilizer) along with three levels of Zinc sources (control or without application of Zn, zinc sulfate, and nano-chelate zinc) and interaction effects of hese sources were investigated on physiology and yield of wheat. The study was carried out by split-plot method based on completely randomized blocks design with 3 replications and 12 treatments in a private farm located in the north of Jelin, a city located 3 Km east of Gorgan, during the 2017-2018 crop year. Results showed that the traits under study were affected by the sources of nitrogen supply and the interaction effects of sources of the two elements but there was no significant difference under treatment with sources of zinc supply. In Nitrogen supply sources, the maximum leaf area and number, shoot length, chlorophyll b and chlorophyll (a+b) content, and nitrate reductase activity as well as biological and grain yield was related to 100% urea and 50% urea + 50% biologic fertilizer. In combined treatments with the interaction effects, the highest amount of proline was related to 100% biological fertilizer + nano-chelate zinc and in the treatments that were associated with increased proline, there was no increase in the soluble sugars and glycine betaine contents. The highest level of NR activity, chlorophyll a, and total chlorophyll (a+b) content, and also the highest level of grain performance and biological yield were observed in 100% urea + Zinc sulfate fertilizer treatment. The results showed that high yield of wheat in this treatment was a function of plant physiological behavior, showing a positive interaction between nitrogen and zinc.
    Keywords: Morphological traits, Nitrogen Sources, physiological indicators, Wheat, Yield, Zinc sources
  • Fatemeh Mahmoodi, Nafiseh Mahdinezhad *, BaratAli Fakheri, Ahmad Ahmadian Pages 45-63

    In order to survey the effect of silver nano-silver particles and weight of corm on physiological and morphological features of Crocus Sativus under climatic conditions in the area of Systan, an experiment was carried out based on a factorial randomized complete base-blocks design with three repetitions using two different weights of Crocus Sativus corm (more and less than 8 g) and two different concentrations of nano-silver treatment (zero and 50 ppm) in Dadi village located in Teymourabad district of Hamoun province during two consecutive years 2014-2016. Findings indicated that the treatment with nano-silver particles (AgNPs) had a significant effect on the morphological and physiological properties during the both study years and increased all traits under study as compared with the control. Moreover, the treatment including corm weight more than 8 g had significant effects on all properties under study during these two years. The results of analysis of the quantitative traits and color in saffron, which was done by HPLC method, showed that flavonoids, flavor, and odor of saffron in the sample soaked in the Ag Nanoparticles' solution remarkably increased in comparison with the control. Comparisons also indicated that the samples weighing more than 8 grams had a more significant increasing rate of the traits compared with the lighter samples. The results of the present study also showed that under hot and dry conditions and if the saffron corms with optimal size are exposed to suitable concentrations of Ag nanoparticle solution, increased qualitative and quantitative traits is observed, and this can even lead to improved economical properties in the plant.

    Keywords: Crocin, Crostein, Corm, Picrocrocin, Safranal
  • Neda Ebadi, Raouf Seyed Sharifi *, Hamed Narimani, Razieh Khalilzadeh Pages 64-79

    In order to study the effects of supplementary irrigation and application of mycorrhiza and azetobacter on grain filling components, chlorophyll content, and grain yield of rain fed barley (Var. Sahand), a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in the village of Khalkhoran Viand, Ardabil province during 2017. Factors of the experiment included irrigation levels (no irrigation as rain fed, supplementary irrigation at 50% heading, and booting stages) and biofertilizers application at four levels (without biofertilizers as control, application of mycorrhizal fungi, application of azetobacter, and combined application of mycorrhiza and azetobacter). Results showed that the highest chlorophyll a (1.76 mg/g FW), chlorophyll b (0.88 mg/g FW), carotenoid (0.83 mg/g FW), chlorophyll total contents (2.64 mg/g FW), maximum fluorescence (1433.2), variable fluorescence (1281.3), quantum yield (0.847), grain filling period (32.06 days), and maximum grain weight (58.3 mg) were obtained under supplementary irrigation treatment at boot stage with both application of mycorrhiza and azetobacter while the minimum levels of these traits were obtained under rain fed condition without application of biofertilizers. Moreover, the highest grain filling rate (1.9 mg/day) was obtained under rain fed condition and no application of biofertilizers while the lowest rate was obtained under supplementary irrigation at boot stage with application of mycorrhiza. Supplementary irrigation at boot stage and combined application of mycorrhiza and azetobacter increased grain yield by 29.87% in comparison with no application of biofertilizers under rain fed condition. Based on the results, it seems that application of biofertilizers and supplementary irrigation can increase grain yield of rain fed barley through improving chlorophyll content and grain filling components.

    Keywords: Biofertilizers, Chlorophyll fluorescence, grain filling rate, Photosynthetic pigments
  • Zahra Boor, Ghasem Ali Parad *, Seyed Mohsen Hosseini, Ehsan Ghanbary Pages 80-93
    This study was conducted in greenhouse condition to investigate the growth, morphological and physiological changes and some antioxidant enzyme activities of one-year-old seedlings of Alnus subcordata C. A. Mey. inoculated with Rhizophagus irregularis mycorrhizal fungi under water deficit stress in a period of 70 days. The experiment was carried out at two inoculation levels (control or non-inoculated seedlings and inoculated with R. irregularismycorrhizal fungi) and with two levels of irrigation including irrigation at field capacity (control treatment) and irrigation at 30% of field capacity (water deficit treatment) in a completely randomized design with four treatments and 10 replications. Results revealed that morphological and physiological characteristics of A. subcordata seedlings significantly decreased under water deficit stress at 99% level while all enzymatic activities significantly increased. Although the morphological characteristics such as height and diameter growth, root length, leaf area, and leaf, stem, root, and total biomass significantly increased by 20-30% in R. irregularis mycorrhiza treatment of the irrigation control plants, these features increased by 55, 40, 46, 47, 37, 35, 50 and 37%, respectively when the plants under water deficit treatment were added R. irregularis mycorrhiza compared to non-mycorrhiza water deficit treatment. The meancomparisonresults indicated that the photosynthesis rate, stomatal conductance, transpiration, and leaf water potential reduced by 57, 54, 53, and 65%, respectively under water deficit regime whereas addition of R. irregularis mycorrhizal fungi in soil alleviated the effects of water deficit. Also, under water deficit condition, activities of catalase, peroxidase, superoxide dismutase, and ascorbate peroxidase significantly increased in comparison with field capacity irrigated seedlings while treatment of soil with mycorrhiza mitigated the destructive effects of water deficit. In general, the present study showed that inoculation of R. irregularis mycorrhizal fungi can alleviate physiological indexes and antioxidant enzyme and consequently leading to an increased tolerance of A. subcordata seedlings during the first year.
    Keywords: Antioxidant activities, Field capacity, photosynthetic rate, total biomass, water potential
  • Fatemeh Bagheri, Mehrab Yadegari * Pages 94-105
    Since the quantity and quality of the active ingredients of medicinal plants are dependent on the genetic and environmental factors, this research was carried out in 2018 to investigate the effects of climatic changes and phenological stages on the quantity and quality of essential oils in Salvia syriaca L to introduce the most suitable phenological stage and region. The experimental design was randomized complete design in a factorial layout with 2 factors of phenological stages (vegetative, beginning of flowering, and full flowering stages) and regions (Shahrekord, Kouhrang, and Lordegan) with three replications. The essential oil content was determined by distilling tissues in Clevenger type apparatus. All the essential oil samples were injected into a GC–MS apparatus to determine their components. Results showed a significant effect of phenological stages and regions on the components of essential oils. The highest levels of essential oil compounds included Cis- Thujone (23.9-31.4%), Camphor (16.4-19.7%), Trans- Thujone (8.8-11.5%), and 1, 8-Cineole (8.43-12.1%). The results showed significant effects of phenological stages and regions on essential oil content and composition. The highest contents of essential oil were obtained from Kouhrang region and at beginning of flowering stage. The highest contents of volatile components such as α/β-Pinene (monoterpene hydrocarbons) and Caryophyllene (sesquiterpene hydrocarbons) were obtained at the beginning of flowering stage. In addition, the amounts of volatile components and monoterpene hydrocarbons such as α/β-Pinene and Limonene of essential oils decreased from Kouhrang (temperate climate) to Lordegan (tropical climate) while the percentage of sesquiterpene hydrocarbons such as Caryophyllene in the oils increased. To obtain more aromatic components of this plant, it is recommended to harvest plants in temperate climate and at the beginning of flowering stage.
    Keywords: Cis- Thujone, Medicinal plant, Reproductive stage, Vegetative stage
  • Morteza Sam Deliri, Morteza Moballeghi, Sanaz Solymanpour *, AmirAbbas Mousavi Mirkalaei Pages 106-118

    In order to study the morphological traits and yield of maize 704 SC under the influence of spraying with growth regulators and drought stress conditions in Isfahan, an experiment was conducted for two years based on the split plot design with 3 replications. The main treatment included drought stress at three levels of control (irrigation based on 100% water requirement of corn), mild stress (based on 85% of the plant's water requirement), and severe stress (based on 70% of the plant's water requirement). The second treatment included spraying with distilled water as control, abscisic acid (100 mM), gibberellin (100 ppm), salicylic acid (5 mM), and Nano-zinc (2 gl-1 water). The results of this experiment showed that the effect of year on biological yield, crude protein, and forage yield were significant. Also, the effect of drought stress and spraying on leaf area index, chlorophyll index, biological yield, crude protein, and forage yield were significant. Also, the effect of drought stress and spraying on leaf area index, chlorophyll index, biological yield, crude protein and forage yield were significant. The highest forage yield (90.44 t ha-1) was obtained under the complete irrigation with salicylic acid treatment. Salicylic acid treatment resulted in higher forage yield under the complete irrigation conditions. Salicylic acid treatment also reduced the damage of mild and severe stress treatments by 27 and 9%, respectively. According to the results of the experiment and CGR, using salicylic acid treatment during three foliar application periods at eight-leaf, before tassel emergence, and at the milky stage was able to reduce drought stress and is recommended for conditions similar to the present experiment.

    Keywords: Abscisic acid, Chlorophyll index, crude protein, Gibberellin, Salicylic acid